Ta opp fag som privatist

Jun 16
 Denne guiden er laget for å gi deg en helhetlig innføring i hva det innebærer å være privatist, inkludert praktiske tips, og viktig informasjon om eksamenskrav og -forberedelser. Uansett om du er ny til konseptet eller allerede har erfaring som privatist, vil denne guiden hjelpe deg med å navigere prosessen og oppnå de resultatene du ønsker.

Ofte stilte spørsmål som privatist

Hva koster det å være privatist?

Du betaler eksamensavgift per fag du skal ta som privatist. Prisene i 2024 ligger på 1305kr for fag du ikke har hatt før og 2611kr for fag du tidligere har hatt eksamen i.

Når er frist for å melde seg opp som privatist?

Det er mulig å melde seg opp til privatisteksamen to ganger i året. Det er en frist for vårsemesteret og en for høstsemesteret. Fristen for å melde seg til våreksamen er 1. februar, mens fristen for høsteksamen er 15. september.

Hvor mange ganger kan man være privatist?

Det er ingen begrensing på hvor mange ganger du kan ta privatisteksamen. Den eneste begrensingen er at du kun kan ta to privatisteksamener per fag i året. 

Når er privatisteksamen?

Det er to eksamensperioder i året. Når eksamensplanen er klar, får du informasjon om tid og sted i Privatistportalen. Om du har meldt deg til eksamen i høstsemesteret vil eksamen kunne være fra begynnelsen av november til 20. desember. Dersom du har meldt deg i vårsemesteret kan eksamen være fra begynnelsen av april til slutten av juni.

Hvordan lykkes som privatist?

For å lykkes som privatist er det viktig å legge av god tid og sette en strukturert plan for å nå dine mål i faget. 

Hva koster kurs for å bli klar til privatisteksamen?

Priser varierer veldig fra kurstilbyder til kurstilbyder. Prisene hos de dyreste privatskolene kan komme opp mot 20 000kr per fag. Prisen hos next privatist er fast på 599kr per fag, alt inkludert, ingen skjulte ekstra kostnader.
Write your awesome label here.

Hvordan lykkes på eksamen

Det er ikke alltid like lett å vite nøyaktig hvordan man skal gå frem for å lykkes med målet sitt på eksamen. Du kan lese vår fulle guide for dette her, eller lese en rask gjennomgang nedenfor. 
Å lykkes på eksamen krever god forberedelse, effektiv studieteknikk, og strategisk tenkning på selve eksamensdagen. Start med å lage en detaljert studieplan i god tid før eksamen. Del pensum opp i mindre, håndterbare deler og sett av daglig tid til å gå gjennom hver del. Bruk aktive læringsmetoder som å lage egne notater, lage flashcards, og diskutere fagstoffet med medstudenter. Praktiser med tidligere eksamensoppgaver for å bli kjent med eksamensformatet og tidspresset.

På selve eksamensdagen er det viktig å være godt forberedt både fysisk og mentalt. Sørg for å få nok søvn natten før og spis en næringsrik frokost for å ha energi og fokus. Når du får utdelt eksamensoppgaven, les gjennom alle spørsmålene først og lag en tidsplan for hvordan du skal besvare dem. Start med de spørsmålene du føler deg mest komfortabel med for å bygge selvtillit og sikre poeng tidlig.

Under eksamen, hold roen og fokuser på én oppgave av gangen. Når det gjelder skriftlig eksamen: Pass på tiden og legg merke til hvor mye tid du har igjen til de resterende spørsmålene. Hvis du står fast på et spørsmål, gå videre og kom tilbake til det senere om mulig. Etter å ha besvart alle spørsmålene, bruk den resterende tiden til å lese gjennom svarene dine og gjøre nødvendige rettelser. Med god forberedelse og en strategisk tilnærming kan du maksimere dine sjanser for å lykkes på eksamen. På muntlig eksamen er det viktig at du svarer så utfyldene på det du kan svare på, det vil si: Klarer du ikke svare nøyaktig på det sensor spør om så prøver du å knytte det til noe annet i pensum du kan snakke om.

Kurs mot eksamen

Det finnes flere måter å gjøre seg klar til eksamen på. I hovedsak har man to valg som privatist:

  1. Gjøre alt på egenhånd
  2. Kurs hos privatskoler


Nedenfor skriver vi litt om fordeler og ulemper for de to forskjellige mulighetene. 
Write your awesome label here.
Det finnes fordeler med å ta opp fag som privatist på egenhånd. En viktig fordel er at det er mye billigere. Prisene på privatskoler kan være svært belastende for noen, når prisene per fag kan komme opp mot 20 000kr. Prisen kan altså bli svært stor om man må ta flere fag. På en annen side er det svært vanskelig å ta opp fag på egenhånd uten noen forkunnskaper i faget. Som privatist er det mye du skal kunne og å få hjelp på veien kan være svært verdifullt. Av den grunn kan det være verdifullt å ha tilgjengelig et fullstendig kurs som er utviklet av fagkyndige personer, slik at man har noe å støtte seg på i lesingen. 

Hos next privatist tilbyr vi en ful støtteplattform for deg som ønsker å kunne ta opp fag som privatist på egen hånd. Ved å ta fag på egen hånd gir det deg en stor grad av fleksibilitet til å studere der du ønsker. Online undervisning har ingen begrensinger. Til tross for at selvstudium kan være utfordrende, tilbyr vi flere ressurser som kan hjelpe deg på veien. En god online læringsplattform, videoforelesninger, quizer, AI lærer, artikler, guider og nettsamfunnet hos next privatist kan gi den nødvendige støtten og veiledningen du trenger. Mange tidligere eksamensoppgaver er tilgjengelige på nett, noe som kan være uvurderlige verktøy for å teste kunnskapen din og bli kjent med eksamensformatet. Ved å kombinere disse ressursene med en strukturert studieplan, disiplin og motivasjon, kan du som privatist oppnå gode resultater og nå dine akademiske mål.